Jak přišít šikmý proužek

JAK PŘIŠÍT ŠIKMÝ PROUŽEK

Co je šikmý proužek už víte (kdyby náhodou ne, tak mrkněte na trochu teorie na téma šikmý proužek) a teď si ukážeme, jak ho přišít.

V podstatě existují tři způsoby, jak šikmý proužek našít na výrobek, pokud ho chceme použít v jeho základní funkci, kterou je lemování. Všechny způsoby jsou celkem snadné a i pro začátečníky zvládnutelné. 

Připravte si šikmý proužek, látku nebo rozpracovaný výrobek, šicí stroj a jdeme na to!

DSC_0571 (2)

 

ZPŮSOB PRVNÍ – NASADIT A PŘIŠÍT

Tento způsob aplikace šikmého proužku je velmi rychlý a snadný, ale má svá úskalí.
Postup je takový, že vezmeme zažehlený šikmý proužek, přeložíme na půl a přišpendlíme k látce.

DSC_0579 (2)

Než začneme šít, je dobré přišpendlený proužek ještě přežehlit, abychom si ušetřili potíže s všemožným krčením proužku při šití. Pak už stačí proužek prošít.

DSC_0604 (2)

Tento postup je opravdu velmi snadný. Úskalí tkví v tom, že při přípravě látka snadno vykluzuje z proužku a snadno tedy dojde k tomu, že proužek přišijete křivě. U slabé vrstvy látky není až takový problém vykluzování látky pohlídat, pokud ale máme více vrstev, je tento způsob poměrně riskantní a nakonec může být pracnější než způsoby popsané níže.


ZPŮSOB DRUHÝ – POUŽITÍ SPECIÁLNÍ PATKY 

Existuje naprosto výborná vychytávka pro přišívání šikmých proužků a tou je speciální patka k šicímu stroji určená přímo pro tento účel. Někteří výrobci ji dodávají rovnou jako součást vybavení šicího stroje, jindy je třeba dokoupit ji zvlášt. Pokud nemůžete najít patku přímo od konkrétního výrobce, existují i patky univerzální, je pouze potřeba si ohlídat kompatibilitu s daným šicím strojem (především uchycení patky do stroje).

Patky se dále prodávají buď pro konkrétní šířku šikmého proužku nebo s možností uzpůsobení patky pro určité rozpětí různých šířek proužku. Druhá varianta je určitě užitečnější, protože v obchodech najdete proužky s různých šířek.

DSC_0606 (2)

A teď jak do toho:

1) Nejprve je potřeba uchytit patku do šicího stroje – to je ale překvapivá informace, což? Ale jistota je jistota :-). Způsob uchycení závisí na konkrétním typu stroje.

DSC_0609 (2)

2) V ruce složíme konec zažehleného šikmého proužku a vložíme ho do vodiče proužku na patce. V případě univerzální patky dotáhneme šířku vodiče na požadovanou, aby proužek nevyjížděl z drážek. Prostrčíme proužek patkou dostatečně daleko, aby proužek dosahoval pod jehlu, ideálně až za ni (tento krok ulehčí třeba pinzeta nebo nůžky).

DSC_0611 (2)

3) Následně vložíme dovnitř proužku okraj látky, kterou chceme lemovat. Opět je dobře, když se nám podaří vložit látku už hezky pod jehlu, aby se začala prošívat rovnou spolu s proužkem. Zároveň tak bude stroj schopen hned proužek s látkou sám posouvat a nevytvoří se tak nechtěný „zdrchanec“ nitě. 

DSC_0620 (2)

4) Dáme patku dolů, abychom mohli začít s šitím. Pokud je látka s proužkem dobře vložená, po sešlápnutí pedálu stroj začně sám proužek posouvat. V případě, že látka s proužkem nejsou vložené pod patku dostatečně daleko, je třeba je na začátku posunout trochu ručně (nebo opět s pomocí pinzety), následně si s tím už stroj dokáže poradit.  Pak už pouze hlídáme, aby látka byla hezky vložená mezi poloviny proužku a zbytek práce necháme na šicím stroji.

DSC_0622 (2)   DSC_0629 (2)

No není to paráda? A že to je fofr, co? 

Tahle "automatizovaná" varianta přišívání proužků je výborná především u "neklouzavých" látek jako třeba bavlna nebo len. Trochu problém ale může nastat u velmi jemných látek nebo klouzavých materiálů (jako např. satén). Tady je namístě velká obezřetnost, aby látka nevyjížděla z patky, potažmo z přišívaného proužku. 

Komplikace též nastávají při přišívání proužku na nařasenou látku, kdy se řasení látky při troše nepozornosti různě kroutí do patky a opět se proužek nepřišije správně a celá práce je potom spíše k vzteku než pro radost. U takových "komplikovanějších" případů je nejlepší a nejbezpečnější se jeví způsob třetí popsaný dále.

 

ZPŮSOB TŘETÍ – ROZLOŽENÝ PROUŽEK 

Postup přišití proužku s jeho rozložením se zdá poměrně pracné a časově náročné, ale pokud si chceme být jisti kvalitním výsledkem, tak se určitě vyplatí.

 

1) Zažehlený šikmý proužek rozložíme a přiložíme rozložený kraj na látku líc na líc.

DSC_0581 (2) 

2) Takto našpendlíme a před linkou zažehlení prošijeme. Tímto prošitím si zajistíme, že už látka z proužku nevyklouzne ani se jinak nepohne.

DSC_0583 (2)

3) Následně přes přešitou část proužek opět složíme, otočíme látku, proužek v půlce přeložíme a překryjeme okraj látky. Takto našpendlíme a znovu prošijeme. Opět je dobře po našpendlení proužek přežehlit, aby se při šití snížilo riziko jeho „krčení“. 

DSC_0603 (2)

DSC_0601 (2)

DSC_0604 (2)

 Tak co, povedlo se? 

Jestli výsledek není úplně perfektní, nevadí, chce to (stejně jako všechno) jen trochu cviku ????.
Fajn, máme přišito, ale nechybí tomu něco? 
Hmmm, chtělo by to konce proužků nějak pěkně spojit. 
Ale jak asi ?????


Klid, návod je připraven, stačí jen přejít do dalšího článku
????????????????????

Došly Vám při nácviku přišívání šikmé proužky? V pohodě, u nás v obchodě jich máme slušnou zásobu, stačí si jen vybrat šikmý proužek podle svého vkusu ????